zaterdag 5 januari 2013

Kaart Andes gebergte - Zuid-Amerika

Kaart landen in Andes-gebergte, ook Argentinië hoort hier bij
De Andes zijn een langgerekte bergketen die langs de westkust van Zuid-Amerika loopt. Het gebergte heeft een lengte van ongeveer 7.000 kilometer en een maximale breedte van 160 kilometer.

De Andes bestaat over het grootste deel van zijn lengte uit twee of meer hoofdketens. Daardoor bedraagt de breedte van het hele systeem gemiddeld 400 à 450 kilometer, en ter hoogte van 20° Z.Br. zelfs meer dan 900 kilometer.

Het ketengebergte loopt van de Caribische Zee langs de gehele westkant van Zuid-Amerika, tot de zuidpunt van Vuurland. De Andes loopt voor het grootste deel parallel aan de kust van de Grote Oceaan.

De Andes heet in het Spaans Cordillera de los Andes en strekt zich uit over 7 Zuid-Amerikaanse landen. Dit zijn Venezuela, Colombia, Bolivia, Peru, Ecuador, Argentinië en Chili.

De Scotiarug, waar onder meer Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden en de Zuid-Orkneys deel van uitmaken, is grotendeels een onderzeese voortzetting van het gebergte, die de Andes met een grote boog verbindt met het Antarctisch Schiereiland in Antarctica.

De Andes behoren met de Himalaja in Azië, de Rocky Mountains in Noord-Amerika en de Kaukasus en de Alpen in Europa tot de hoogste gebergten van de aarde.

De hoogste delen van de Andes, op gemiddeld meer dan 4.000 meter hoogte, liggen ongeveer tussen 10° en 30° Z.Br.

De westelijke helling van het gebergte is meestal steil en ligt vrijwel onmiddellijk aan de Grote Oceaan. In het oosten vormen lagere gebergten een meer geleidelijke overgang naar grote laagvlakten.

Onderverdeling Andes
De Andes kan onderverdeeld worden in drie delen. Dit zijn de zuidelijke Andes, ten zuiden van Llullaillaco, in Argentina and Chile, de centrale Andes in Ecuador, Peru en Bolivia en de noordelijke Andes, ten noorden van Nudo de Pasto, in Venezuela en Colombia.

Gewoonlijk worden verschillende delen van het Andesgebied aangeduid met de namen van de landen waarin zij liggen; zoals Venezolaanse, Colombiaanse, Boliviaanse, Peruviaanse, Ecuadoraanse, Chileense en Argentijnse Andes.

Daarnaast bestaan er tal van benamingen voor kleinere ketengedeelten van het gebergte.

Aardbevingen en vulkanisme
Het sterk vulkanische karakter van de Andes en de frequente aardbevingen die zich in het Andesgebied voordoen wijzen volgens geologen op de tektonische jeugd van het gebergte.

Hoogste bergen Andes
De hoogste berg in de Andes is met een hoogte van 6.959 meter de Aconcagua in Argentinië. De Aconcagua is ook de hoogste top van het werelddeel Zuid-Amerika.

De hoogste bergen in de Andes zijn na de Aconcagua: de Ojos del Salado (6.891 m), Monte Pissis (6.792 m), Huascarán (6.768 m), Cerro Bonete (6.759), Nevado Tres Cruces (6.758), Llullaillaco (6.739), Cerro Mercedario (6.720), Cazadero (6.658), Incahuasi (6.638).

Meren en rivieren Andes
De kleine rivieren in de Andes eindigen in ondiepe zoute meren of in zoutmoerassen. Dit zijn de zogenoemde salares.

De rivieren die naar de Grote Oceaan afstromende zijn allemaal kort; die naar de grote oostelijke vlakten stromen kunnen zich beter ontwikkelen en vormen de bronrivieren van de Amazone, en gedeeltelijk ook van de Paraguay/Paraná.

Op de hoogvlakten van de Andes liggen enkele meren, waaronder het Titicacameer. Het Titicacameer is het hoogst gelegen bevaarbare meer van de aarde. Een aantal andere bekende meren zijn het Viedma- en het Nahuel-Huapímeer.

Klimaat en vakantie
De Andes kent een klimaat dat varieert van tropisch tot subantarctisch.

Van de Landengte van Panama tot de Ojos del Salado, ten westen van Tucumán in Argentinië, heerst grotendeels een tropisch klimaat. Ten zuiden hiervan ligt het niet-tropisch deel van het gebergte.

In de tropische Andes, waartoe Quito in Ecuador behoort, zijn de verschillen tussen de gemiddelde maandtemperaturen gering.

In het kustgebied van Noord-Chili en Peru, dat onder de invloed staat van de relatief koude Humboldtstroom, en in de Puna van de centrale hoogvlakten, heerst een woestijnklimaat, waar grote dagelijkse temperatuurschommelingen tot 50 °C voor kunnen komen.

De zuidelijke Andes ligt gedeeltelijk in het subantarctische klimaatgebied. Hier overheerst een koel tot koud klimaat met zeer veel neerslag, die meestal in de vorm van sneeuw valt.

De Andes is een populaire vakantiebestemming bij toeristen vanwege onder meer de prachtige natuur, historische steden en nederzettingen en de beoefening van de wintersport.